dimarts, 7 d’abril del 2015

Millora de l'eficiència energètica. Leds, apagades i seguretat.

Esquerra proposa PREVISIÓ I PLANIFICACIÓ. La Renovació Positiva.

A la darrera revista Forn d’Anells, a la pàgina 35, en la columna titulada “Aposta per la sostenibilitat i l’eficiència energètica”, hi podem llegir que s’han invertit 20.000€ (la meitat finançats per la Diputació, amb els diners de tots) per la col·locació de lluminàries LED al nostre poble. Ja sabem que bona part dels municipis, quan s’apropen dates electorals, fan els deures ràpid i a corre-cuita, com els mals estudiants. En el carrer Avellaners, darrera l’església, construït l’any passat, no es va fer amb una lluminària convencional, el que suposa un contrasentit.

v     El grup d’Esquerra creu fermament en aquest tipus de lluminàries. Per tant, creiem que quan es fa una nova instal·lació, és molt més eficient fer-ho amb LED.

Com heu pogut observar, s’han canviat els llums més cèntrics del poble, alguns d’ells de molt recent instal·lació, pràcticament nous. En canvi, alguns carrers de Fornells Park segueixen mal il·luminats. Una segona reflexió. Tenint en compte que l’enllumenat públic és una competència municipal, costa d’entendre les contínues apagades que pateixen alguns carrers del poble. Sabem que canviar les lluminàries no fa disminuir les apagades, per tant no estem resolent el problema d’arrel. No té cap sentit posar lluminàries LED, si la meitat de carrers es queden a les fosques, com va passar el passat dia 18 de febrer.

v    Cal prioritzar i invertir per resoldre els problemes de manera definitiva. Cal previsió i planificació.

I una tercera qüestió vinculada a la il·luminació del nostre municipi. A més d’estalvi energètic, la il·luminació també contribueix a la millora de la seguretat. Una de les entrades al poble, des del Restaurant Altamira al carrer  Pep Ventura, al vespre és una zona que queda a les fosques, amb el risc que suposa, i la sensació d’inseguretat, real, que provoca. Si l’excusa per prendre decisions és una subvenció,  denota improvisació, manca de planificació  i provoca que les actuacions es facin tard i a deshora.


v  Les accions cal preveure-les i planificar-les. Per això el grup d’Esquerra farà un Pla energètic integral del nostre municipi, que permeti anticipar-nos a les dificultats i donar la resposta més adequada a cada necessitat, amb eficiència i sostenibilitat.



Renovem Fornells!